Skip to content

Ze swiata architektury – Centro de Artes do Carnaval / José Neves

2 miesiące ago

434 words

Dzięki uprzejmości José Neves José Neves recenlty zdobył pierwszą nagrodę w konkursie na projekt Centro de Artes do Carnaval w mieście Torres Vedras w Portugalii.
Jury zauważyło, że projekt organizuje przestrzeń do użytku publicznego w optymalny sposób, umożliwiając ścieżkę odwiedzającego, która jest logiczna, zorganizowana i konsekwentna.
Propozycja sugeruje, aby budynek był ideą jednoczącą dla miejsca, zaczynając od równowagi pomiędzy specyfikacją konkursu a charakterystyką miejsca, innowacyjnym podejściem do budynku rzeźni, odpowiednią interpretacją istniejącego języka miejskiego i wynikającym z tego sformułowaniem języka architektonicznego co od nowa na nowo witryny.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Proponowana lokalizacja Centro de Artes do Carnaval znajduje się w pobliżu jednego z wejść do Torres Vedras, w odległości spaceru od jego historycznego centrum, i charakteryzuje się dwoma osobnymi elementami: z jednej strony, starą rzeźnią, która, przed zamknięciem był centrum życia miejskiego w małym rozdrobnionym otoczeniu, które go otaczało i nadal zachowuje status ikony; z drugiej strony krater starego opuszczonego kamieniołomu.
Ten krater składa się z dużej platformy, obecnie niedostępnej, i urwiska, którego rozmiar i materiał.
kamień.
nadaje całej przestrzeni senny dotyk.
Dzięki uprzejmości José Neves a Główny budynek dawnej Rzeźni, w której pomieszczenia Centrum Sztuki są bardziej bezpośrednio związane z zewnętrzną strukturą, ma strukturę.
atrium, audytorium, centrum dokumentacji i sala wystaw czasowych -, jest rehabilitowana.
Nowe ciało, wiszące nad tym budynkiem i pionowo połączone z pierwotną ambulatorium, stanowi stałą wystawę, która dzięki serii widoków do świata zewnętrznego i miasta rozciąga się do przestrzeni zewnętrznej wyznaczonej przez kamieniołom.
Dzięki uprzejmości José Neves Ciało zawierające pozostałą kolekcję Muzeum jest przedłużane, aż dotrze do klifów za pomocą kamiennej powierzchni, która wydaje się wychodzić ze skały.
Ta powierzchnia, której geneza kształtu.
elipsa.
wyniki geometrii zasugerowanej przez krater nadrabiają klify granicami kwadratu nad istniejącą platformą.
Zadaszony taras baru muzeum i ciągła fasada tworzona przez sztukę.
Warsztaty mają kluczowe znaczenie dla ożywienia tego nowego placu publicznego, który pod pretekstem Centro de Artes do Carnaval jest oferowany małym miasteczkom i miastu.
Architekt: José Neves Lokalizacja: Torres Vedras, Portugalia Współpracownicy: Rui Sousa Pinto, André Matos, Fernando Freire, Sara Brand.
O, Vitor Quaresma Architekt krajobrazu: Victor Beiramar Diniz (JLCG) Inżynieria: BETAR; SM i LM; Natural Works Promotor: Câmara Municipal de Torres Vedras Data: 2011
[więcej w: projekt instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego, jak czytać księgę wieczystą, przeponowe naczynie wzbiorcze ]

Powiązane tematy z artykułem: jak czytać księgę wieczystą projekt instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego przeponowe naczynie wzbiorcze