Skip to content

Nowoczesna architektura : Biblioteka Uniwersytecka NUK II / SANGRAD Architekci, AVP Arhitekti, Biro Arhitekti

2 tygodnie ago

698 words

Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti Kompozycja objętościowa Biblioteki Uniwersyteckiej NUK II powstaje jako grupa trzech tomów ustawionych na szczycie podwyższonego płaskowyżu unoszącego się nad wykopaliskami.
Zaprojektowany przez SANGRAD Architekci, AVP Arhitekti i Biro Arhitekti, ta jedność form oznacza również jedność przestrzeni, funkcji i organizacji.
W ramach istniejącej struktury rzymskiej (rozumianej jako porządek geometryczny i przestrzenny, definicja i kierunek urbanistyczny), sieć archeologiczna staje się podstawą schematu funkcjonalnego biblioteki, a wykopaliska są aktywnie przenoszone na przyszły zespół architektoniczny.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Kwadrat, który w tym przypadku jest programowo niezbędną przestrzenią budynku użyteczności publicznej, znajduje się pod budynkiem wzdłuż starożytnych ulic F i H.
Oryginalne ściany wykopalisk archeologicznych określają obniżenie placu i jego połączenie z miastem ulice Zoisova i Emonska (główne wejścia do budynku).
Przejście przez budynek (planowane przez projekt) staje się więc aktywnym placem, do którego można dotrzeć ze wszystkich stron.
Przy ulicy Rimskiej przewidziano wejście dla obsługi.
Dworzec autobusowy przy ulicy Zoisova został zaplanowany obok południowo-zachodniej granicy działki, a południowo-wschodni został przejęty przez rekonstrukcję impluvium.
Na ulicy Zoisowej znajduje się również dodatkowa trasa autobusu miejskiego, ścieżka rowerowa i linia drzew.
Ulica Emonska została zaplanowana jako przestrzeń wspólna z drzewem wzdłuż obu stron drogi (przedłużenie zielonej alei Plečnika).
12 miejsc parkingowych dla pilnych potrzeb biblioteki znajduje się wzdłuż ulicy Emonskiej, a miejsca parkingowe dla rowerów znajdują się wzdłuż ulicy Emonska i Zoisova oraz na zapleczu biblioteki.
Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti Budynek biblioteki tworzy zamknięty blok z istniejącym budynkiem mieszkalnym w północno-zachodniej części strony.
W miejscu połączenia nowego ze starszym, objętość jest obniżana na obu skrzydłach, odpowiednio kończąc na drugim piętrze (góra dachu 14.10).
Kompaktowe objętości (wysokość czterech pięter, dach 28,00) wychodzą z dwóch zestawów podłogowych nad przezroczystym parterem i antresolą.
Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti Budynek biblioteki jest introwertyczny, dostojny i w hierarchii typologicznej, wysoko notowanej formie.
Historyczne rzymskie wykopy są częściowo zamknięte w przezroczystym szkle na pierwszych dwóch piętrach.
Nad nimi unosi się.
Ciężki.
korpus z powłoką ze stali nierdzewnej, która odbija otoczenie w nieco mętnym, zredukowanym obrysie.
Dzięki szczelinom masywnej objętości wykonanym przez ciągłe szklane pasy wtórna wizualizacja wnętrza prezentuje się jako wewnętrzne światło, ruchy ludzi, kolory i różnorodne ustawienie mebli, które sprawiają, że wnętrze jest bardzo bogate.
Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti Na potrzeby ogrzewania, chłodzenia i wentylacji przewidywane jest maksymalne wykorzystanie potencjału hydroenergetycznego terenów.
Zaleca się instalowanie pomp ciepła woda-woda, które w wyniku stałej pracy pokryją większą część niezbędnych mocy ogrzewania i chłodzenia.
Pompy powinny znajdować się w piwnicy z maksimum COP-5.
W połączeniu z panelami słonecznymi usytuowanymi na dachu (gdzie przewidziano stanowisko maszynowe), gorąca woda do ogrzewania została połączona z systemem pomp ciepła do ogrzewania pomieszczeń i wody sanitarnej.
Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti W przypadku podstawowej pracy, pracy w dzień iw nocy, przewiduje się, że generator gazowy będzie wytwarzał energię elektryczną (jednocześnie wymieniając niezbędny generator energii) i energię grzewczą.
Panele słoneczne będą produkować energię elektryczną, więc budynek powinien pokryć większość potrzeb energii elektrycznej do ogrzewania, chłodzenia i wentylacji przez większą część roku.
W rozumieniu powyższego, odpowiednie parametry techniczne konstrukcji są uwzględnione w klasie.
A.
zgodnie z certyfikatem energetycznym.
Dzięki uprzejmości AVP Arhitekti Architekci: SANGRAD Architekci, AVP Arhitekti, Biro Arhitekti Lokalizacja: Ljubljana, Słowenia Zespół: Vedran Pedišić, Mladen Hofmann, Iva Marjančević, Gordana Gregurić Miočić, Igor Blaha, (architekci SANGRAD), Erick Velasco Farrera (AVP_arhitekti), Tomaž Stražar , Bor Ivačič (BIRO arhitekti) Współpracownicy: Robert Jonathan, Vlatka Revald Radolić, Prof.
Boris Baljkas, Željko Bertić, Igor Kozlina, Luka Vlahović, Ivan Capan Właściciel / Client: Ministerstwo Szkolnictwa Wyższego, Nauki i Technologii Status: Miejsce do rywalizacji Obszar budowy : 20 830,00 m2
[przypisy: pompa próżniowa, oczyszczalnie biologiczne, szambo betonowe ]

Powiązane tematy z artykułem: oczyszczalnie biologiczne pompa próżniowa szambo betonowe