Skip to content

Architektura 21szego wieku : Nowe muzeum Bauhausu / Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, Sérgio Silva

2 tygodnie ago

349 words

Dzięki uprzejmości Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz i Sérgio Silva Propozycja projektu nowego Muzeum Bauhausu autorstwa Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz i Sérgio Silvy ustala stosunek objętościowy do Gauforum w odniesieniu do jego położenia.
Pierwszą rzeczą, którą zobaczysz, jest wieża światła.
Prowadzi drogą.
Idąc wąską linią logo Oskara Schlemmera, wchodzisz do Bauhausu.
Gdy zyskuje głębię, dwuwymiarowa konstrukcja logo staje się geometryczną kamienną rzeźbą.
Jego zawód określa jego architekturę.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Pierwszy budynek, wykonany ze szkła i stali, wyznacza początek drogi dojazdowej do muzeum, a kamienna ścieżka prowadzi do wejścia do muzeum i na parter.
To tutaj są obszary społeczne.
foyer i kawiarnia.
znajdują się Obszary wystawiennicze i kino znajdują się w podziemiach, a także widoczna zajezdnia na przedmioty z kolekcji Weimar Bauhaus.
Lokalizacja magazynu umożliwia jego udział w wystawie, a także możliwość samodzielnego wykorzystania.
Dzięki uprzejmości Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz i Sérgio Silva Obszary wystawiennicze są zorganizowane wokół dziedzińca, który może być używany jako zewnętrzna przestrzeń wystawowa lub jako miejsce innych wydarzeń (Teatr Bauhaus, większe konferencje itp.).
Na powyższych piętrach znajdują się pomieszczenia, w których dostęp jest bardziej ekskluzywny: pomieszczenia pedagogiczne na pierwszym piętrze i biura na drugim piętrze.
Dzięki uprzejmości Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz i Sérgio Silvy Lokalizacja terenów wystawowych pod ziemią jest konsekwencją konieczności kontrolowania ich środowiska w jak największym stopniu.
Ponieważ teren pozostaje stabilny, tereny te korzystają z masy geotermalnej, aby zmniejszyć potrzebę izolacji i mechanicznej kontroli temperatury.
Organizacja dziedzińca, jako klasztor, gwarantuje naturalny obieg powietrza na tych obszarach.
Wentylowana elewacja w kamieniu zapewnia, że reszta budynku, w której warunki otoczenia nie są tak wymagające, jest odpowiednio izolowana i wentylowana, co redukuje energię innych wydatków.
Dzięki uprzejmości Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz i Sérgio Silva Architekci: Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, Sérgio Silva Lokalizacja: Weimar, Niemcy Inżynieria / Efektywność energetyczna: FASE Estudos e Projectos SA Model: Alvaro Negrello
[więcej w: oczyszczalnie biologiczne, spreżyny talerzowe, oczyszczalnie przydomowe ]

Powiązane tematy z artykułem: oczyszczalnie biologiczne oczyszczalnie przydomowe spreżyny talerzowe